Saturday, May 5, 2018

Aiskrim Sumi

Nota resepi Cik Su:


Bahan-bahan screenshot resepi asal jumpa kat Google.
(i'm so sorry that i don't have the original link)

Cara penyediaan tu dah diolah kepada bahasa mudah paham Cik Su.
But, to be honest, sesungguhnya Cik Su masak ikot base aiskrim choki-choki ni je.

Anyway, back to aiskrim sumi. Bahan-bahannya:

BAHAN A
Sumi - 1 atau 2 paket. Kalau nak letak ala-ala janji ada je, sepeket dah cukup. Tapi kalau nak meriah sumi dalam aiskrim tu, dua paket baru best.

BAHAN B
Susu pekat - satu tin (any brand)
Susu cair / sejat - satu tin (pon any brand jugak)
Air kosong - 4 tin (sukat guna tin susu sejat/pekat tadi)
Garam - secukup rasa
Tepung jagung - 2 sudu setengah (resepi asal tak payah letak, but i did)

Dinasihatkan korang pakai sumi yang jenis warna meriah macam ni.
Bagi cantik efek warna aiskrim korang nanti.

Susu pekat dan susu cair brand sesuka hati.
Yang penting, tin kecik. Jangan pakai tin besar pulak. Kencing manis pulak kang.

STEPS:

Penyediaan adunan susu untuk base aiskrim (Cik Su tak ikot nota notepad Cik Su):

1. Masukkan bahan cecair (susu pekat, susu cair, air kosong) dalam periuk.
2. Panaskan periuk dengan api sederhana.
3. Bancuh tepung jagung dengan sedikit air - masukkan dalam periuk yang dah panas.
4. Masukkan garam.
5. Masak hingga mendidih. Sentiasa kacau bagi nak elakkan adunan jadi berketul/berkerak.
6. Tutup api bila adunan dah mendidih. Teruskan kacau buat seketika.
7. Biarkan sejuk.

Masak semua Bahan B dalam satu periuk dan biarkan sejuk.

Sumi:

1. Potong sumi kepada beberapa bahagian dan masukkan ke dalam plastik aiskrim.

Potong sumi. Terpulang nak potong macamana.
Nak potong dadu boleh. Nak potong panjang-panjang pon boleh.
Cik Su sarankan, sebiji sumi tu belah empat (memanjang).
Sebabnya? Bila potong dadu, dia jadi kecik-kecik - nanti bila letak dalam peti ais, semua potongan kecik tu berkumpul satu tempat. Bila belah empat tu, saiz dia besar-besar, jadinya 'pergerakan' sumi tu terhalang sikit.

Masukkan dalam plastik. Ni suruh anak-anak.
Suka la dorang boleh buat kerja 'main-main' macam ni.

2. Masukkan susu yang dah sejuk, kemudian ikat dan bekukan.

Done. Dah boleh masuk peti ais and bekukan.
Yang ni hasil potongan dadu. Nampak tak apa yang Cik Su maksudkan tadi? Hahaha.
Lepas-lepas tu, buat potong belah empat tu. Better. Tapi takde gambar.

That's all. Senang je sebenarnya. Selamat beraiskrim :)

No comments:

Post a Comment